Eye catcher

Bij Maastricht Aachen Airport (MAA) tekende Phidias Community Innovation voor de ‘total travel experience.’

Een upgrade van de terminal inclusief ‘foodcourt’ en casino en naast de terminal een hotel in een nieuw gebouw.

En dat alles voor een – op zijn zachts gezegd – uitdagend budget. De opdrachtgever hoopte eigenlijk dat het terminalgebouw weer bij de tijd zou zijn door alles opnieuw in de verf te zetten. Maar uiteindelijk deed Phidias veel meer dan dat. Van een wat saai en onopvallend bouwwerk was, is de terminal veranderd in een hippe, toekomstbestendige eye catcher waar bezoekers makkelijk hun weg vinden.

‘Durf te fantaseren’

Interieurarchitecte Gita ging in eerste instantie aan de slag om de verfkleuren te bepalen.

“Ik begin nooit ergens aan zonder me erin te verdiepen. Toen ik het gebouw en de sfeer toch aan het bestuderen was, heb ik meteen een paar schetsen gemaakt voor een andere inrichting die de beleving van de verschillende soorten reizigers en bezoekers verbetert. De uiteindelijke inrichting wijkt niet veel af van die eerste schetsen.”

Iets unieks gemaakt

Creatief en innovatief

“We hebben alles eruit gehaald wat er inzat voor zo laag mogelijke kosten, zonder concessies te doen aan de kwaliteit”, vertelt Ron die als projectcoördinator betrokken was. “Het is natuurlijk heel bijzonder als je aan de slag mag in een terminal. Door creatief en innovatief te denken, hebben we van iets simpels iets unieks gemaakt. Een ruimte waar je na het uitzwaaien van je geliefde nog even wil blijven. Doordat het gebouw niet zo groot is, leende het zich perfect voor de boutique stijl die we hebben toegepast.”

Skyline van Maastricht

Gevel is pronkstuk

“Als we beginnen te brainstormen, komt het eigenlijk altijd goed”, vertelt architect Taci. “Bij dit project was het motto vooral ‘durf te fantaseren’.” De vernieuwde gevel is het grootste pronkstuk van de luchthaven. Het zijn eigenlijk drie gevels in één. Overdag zie je de bronskleurige gevelpanelen, ’s nachts zie je aan de ene kant de skyline van Maastricht en aan de andere kant het Limburgse heuvelland. Taci had al zijn overtuigingskracht nodig om de nachtelijke verlichting van de gevel overeind te houden. “De opdrachtgever vond in eerste instantie de verlichting overbodig omdat je de landschappen overdag niet ziet. Gelukkig hebben we op dit vlak onze poot stijf gehouden, want de gevel werd direct the talk of the town.”

Contact